مصرف کدام نان برای سالمندان توصیه می شود؟

در این مقاله به بررسی مصرف نان سبوس دار در سالمندان می پردازیم.

در این مقاله به بررسی مصرف نان سبوس دار در سالمندان می پردازیم.

نان که بخشی مهم و اصلی در سفره های ایرانی است، بیشتر انرژی روزانه فرد را تأمین می کند و نقش سیرکنندگی را نیز به عهده دارد. نان ها انواع مختلفی دارند و البته برخی از آنها نه تنها مغذی نیستند بلکه مضر هم هستند و باعث برخی مشکلات برای سالمندان می شوند.

نان از نظر علم تغذیه جزو گروه غلات بوده و در هر 30 گرم دارای 80 کیلو کالری انرژی می باشد. اما سالمندان باید توجه کنند که مصرف نان باید به اندازه نیاز بدن باشد.

کدام نان ارزش غذایی بالایی دارد و باید بیشتر مصرف شود؟

نان کامل يعنی نانی که از آرد غلات (بدون سبوس گيری) تهيه شده باشد. فيبر موجود در نان سبوس دار براي تقویت سیستم ایمنی، رفع گرفتگی روده و يبوست مفيد می‌باشد. منيزيم موجود در نان سبوس دار باعث تقويت ماهيچه‌های روده می‌شود و از دردهای ماهيچه ای جلوگيری مي کند. نان سبوس‌دار سرشار از ويتامين ب2 و ب3 است. این ویتامین ها باعث تمرکز، دقت عمل، شادابی و خوشحالی در سالمندان می شوند.

از مهم ترین راه های پیشگیری از مبتلا شدن به بیماری‌های روده و مشکلات قسمت نشیمنگاه در سالمندان داشتن برنامه‌ی غذایی مناسب می باشد. نان در بخش اعظم این برنامه ی غذایی قرار دارد پس از اهمیت ویژه ای برخوردار است. انتخاب یک نان خوب را نباید نادیده گرفت. از جمله بهترین نان‌ها، نان سبوس‌دار است که سرشار از ویتامین و املاح می باشد و سبب افزایش عمر انسان و کاهش بیماری‌های روده در سالمندان می شود.

نان جو اَرکازه با آرد کامل
نان جو اَرکازه با آرد کامل

نان سبوس‌دار چگونه به پیشگیری از بیماری‌های روده در سالمندان کمک می کند؟

مصرف نان های سبوس دار سبب افزایش حجم مدفوع می‌شود و این مهم ترین راه درمان طبیعی یبوست به شمار می رود همچنین جلوگیری از بروز یبوست نیز از بروز بواسیر، التهاب دیورتیکول، سرطان کولون، شقاق، فیستول، شکاف بافت معده و عفونت های دستگاه گوارش پیشگیری می‌کند.

نان های کامل دارای سبوس می باشند که مصرف آن ها باعث می شود افراد، با حجم کمتری از غذا سیر شوند و سلول‌ها به سیری واقعی برسند و در نتیجه از چاقی پیشگیری می‌کند. مصرف مناسب سبوس گندم در نان ۱۵ تا ۴۰ درصد مرگ و میر را کم می کند. همچنین افزایش اختلالات روده ای، افزایش ابتلا به سرطان‌های روده بزرگ، مقعد، پانکراس، بافت اندرومتر رحم، تخمدان و پروستات، افزایش احتمال بروز بیماری و حمله‌های قلبی، افزایش ابتلا به چاقی، افزاش ابتلا به دیابت نوع ۲، کاهش مقاومت در برابر انواع عفونت ها، ایمنی کمتر در برابر ویروس ها، افزایش آلرژی به مواد غذایی و افزایش مواد سمی در کبد و کلیه را می‌توان از عواقب ناشی از کمبود سبوس گندم بر سلامت مردم به ویژه سالمندان عنوان کرد.

نان لواش سَبوس دار اَرکازه
نان لواش سَبوس دار اَرکازه

تأثیر مصرف نان سبوس‌دار بر طول عمر سالمندان

نان خوب دارای ظاهری سالم، کاملا برشته و پخته شده می باشد در مورد نان سبوس دار ویژگی برجسته اش آن است که سوختگی ندارد و طعم و بوی خوشایند و همچنین دارای بافت نرم و یکنواختی می باشد و قابلیت برش پذیری بهتری دارد. از آنجا که استفاده از جوش شیرین در تهیه نان مضرات زیادی دارد، اگر برای تهیه سریع نان از جوش شیرین استفاده شود تجزیه «فیتین» انجام نخواهد گرفت و در نتیجه مانع جذب آهن، منیزیوم و کلسیم می شود و همچنین استفاده از جوش شیرین در تهیه نان سبب کمبود آهن در بدن سالمندان می شود.

نان های سفید به دلیل نداشتن سبوس از ارزش غذایی پایینی برخوردار هستند. اگر خمیر نان به خوبی ور بیاید ماده ای به نام فیتین توسط آنزیم های موجود در غلات تجزیه شده و بدن سالمندان می تواند از مواد معدنی موجود در نان استفاده کند. ارزش غذایی نان‌هایی که با آرد کامل و سبوس دار تهیه می شوند نسبت به نان های تهیه شده با آرد سفید بالاتر است و مصرف روزانه نان سبوس دار مقداری از نیاز روزانه بدن سالمندان به املاح، کربوهیدرات ها، پروتئین، فیبر و ویتامین ها را برطرف می کند. تفکر اغلب مردم این است که نان سفید و رنگ روشن در نان های سنتی نشانه مرغوبیت نان می باشد در صورتی که اینطور نیست و رنگ روشن نان نشانه نبود سبوس و پایین بودن ارزش غذایی آن می باشد.

نان روگن (چاودار) اَرکازه با آرد کامل

نان روگن (چاودار) اَرکازه با آرد کامل

1 در مورد “مصرف کدام نان برای سالمندان توصیه می شود؟”

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *